La meva foto
Sant Martí de Torroella, Barcelona, Spain
Cal Pinsá Ctra. C-55, Km.39

dijous, 10 de març del 2011

LES BALLESTES DE CALLÚS



Ballesta
La tradició caramellaire més dolça
Callús (el Bages), Pasqua Florida

La Ballesta embolicada


La Ballesta duu una flor al capdamunt


 

Des de fa uns anys Callús compta, entre els components tradicionals de la seva festa de les Caramelles, amb un nou element gastronòmic: la Ballesta, una galeta que reprodueix, amb un toc de xocolata i una rosa al capdamunt, l'artefacte que més singularitza la celebració de la Pasqua en aquesta població del Baix Cardener.

Callús celebra, cada any el Diumenge de Pasqua la seva festa més estimada de tot l'any: les Caramelles. Durant tot el dia, les rondes dels grups de caramellaires amb les ballestes de fusta, interpretant les cançons de l'any i dansant els balls tradicionals, tots ben habillats amb els vestits tradicionals i acompanyats amb llançament de petards i molta gresca, recorren els carrers i les cases del poble.

Fa uns anys una de les pastisseries del poble va decidir participar de les celebracions incorporant a la festa una tradició ben dolça: una galeta amb forma de ballesta, l'utensili caramellaire que singularitza i identifica les caramelles a Callús. La Ballesta és doncs una incorporació moderna a la festa, fruit de la voluntat dels pastissers del poble de fer més gran la celebració, però amb uns anys ja s'ha tornat ben tradicional.

La Ballesta és una galeta feta de farina, sucre, ous, llet, canyella, sal i llimona i incorpora un toc de xocolata negre d'alta qualitat al damunt. A l'extrem superior d'aquesta galeta hi ha una flor vermella que simula el ram que duu la ballesta real de fusta.

Text: Redacció festes.org

Fotografia: Pastisseria Vila

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada